Begravelse


  • De fleste velger å engasjere et begravelsesbyrå til å bistå i forbindelse med planlegging og gjennomføring av en begravelse. Disse vil kunne bistå med alt det praktiske.

    I tillegg er det viktig å kontakte kirkekontoret, for bl.a. å finne et tidspunkt for begravelsen.

    Kirkekontoret varsler kirketjener og organist. De fleste velger en kristen begravelsesseremoni, og en prest vil da ganske raskt ta kontakt med de pårørende. Først på telefon, og senere gjennom et møte for å gjennomføre en sorgsamtale. Denne samtalen kan foregå på kirkekontoret, eller hjemme hos pårørende. I samtalen planlegges begravelsen, hvordan avdøde skal minnes og hvilke salmer som skal synges. Møtet med presten før begravelsen vil være en anledning til å fortelle og dele fra den avdødes liv.

  • Alle som var bosatt i Ringebu kommune på dødstidspunktet har rett til grav på en av våre gravplasser. Selve begravelsesseremonien er gratis, og alle har rett til fri (gratis) grav i 20 år, i de tilfeller det tas i bruk ny grav. Etter 20 år er det mulig å fornye gravfestet for 10 år om gangen, mot å betale en festeavgift. I forbindelse med dødsfall er det mulig å bestille en ekstra grav ved siden av for gjenlevende ektefelle eller andre nært pårørende. For denne graven må det i så fall betales leie (festeavgift) fra første dag.

    Avdøde som er bosatt utenfor kommunen kan også få gravsted her i kommunen etter søknad fra de pårørende. I slike tilfeller må det betales for alle utgifter i forbindelse med begravelsen.

  • Ved dødsfall må de pårørende ta en avgjørelse om de ønsker kistebegravelse eller kremasjon med påfølgende urnenedsettelse. Ved kistebegravelse bærer de pårørende den avdøde til sitt gravsted, og kisten senkes i jorden med tau. En kistebegravelse skal finne sted innen 10 virkedager etter dødsfallet. Ved kremasjon avsluttes seremonien ved båren inne i kirken, og båren kjøres til nærmeste krematorium, vanligvis til Gjøvik. Når kremasjonen er foretatt vil urnen bli sendt til gravferdsmyndigheten der urnenedsettelsen skal finne sted. Her blir urnen oppbevart til urnenedsettelsen skal finne sted. Dette skal skje innen 6 måneder etter dødsfallet. Tidspunkt for urnenedsettelse avtales med de pårørende etter at urnen har kommet tilbake. De har da anledning til å være med da urnen settes ned, men det er vanligvis ingen seremoni i forbindelse med urnenedsettelsen. Vær oppmerksom på at urner ikke settes ned på vinteren.

  • De fleste ønsker å sette opp et gravminne på graven. Dette er imidlertid ikke noe krav og er opp til de pårørende. Det er den som står som fester av graven som er ansvarlig for at gravminnet er forsvarlig sikret og ikke er til fare for de som ferdes på kirkegården. Husk at det er spesielle krav til materiale og utforming av gravminner, og at gravminner skal godkjennes av kirkegårdsforvaltningen før de settes opp.

    Kirkekontoret kan bistå med nærmere opplysninger.

    Gravlegat

    I tilfeller der det er vanskelig for pårørende å plante og stelle på gravstedet, har vi en ordning der det er mulig å få dette utført mot faste priser. Dette kan f. eks. gjelde planting til 17. mai, sommerplanting og høstplanting. Kirkekontoret kan gi nærmere opplysninger om de ulike ordningene.

Å miste noen som står en nær er bestandig vondt. Mange vil synes det er vanskelig å vite hva som skal gjøres når et nært og kjært medmenneske går bort. I tillegg til sorgen er det en hel del praktiske ting som må ordnes og spørsmål man må ta stilling til i løpet av kort tid, bl.a. i forbindelse med begravelsen. Her er en del informasjon som vi håper kan være til nytte i en slik situasjon.